Меню сайту

Форма входу

Календар новин

«  Березень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Пошук

Друзі сайту

Міні-чат

Головна» 2009 » Березень » 27 » Хрестопоклінна неділя
Хрестопоклінна неділя
14:15
  Час св. Великого Посту це час особливого внутрішнього й зовнішнього вмертвіння і покути. А тому що ця духовна боротьба триває довший час, то звичайно буває так, що перші дні чи тижні посту ми практикуємо його ревно і мужньо, але відтак помалу фізично й душевно вичерпуємося, ослабаємо і знеохочуємося. Св. Церква, маючи на увазі неміч і нестійкість людської природи, ставить посеред посту перед нашими очима надзвичайно могутню спонуку до витривалої духовної боротьби, а нею є св. Хрест.
  У третю неділю посту, це є в середпістя, св. Церква для ободрення і підкріплення нашого духа каже нам в особливий спосіб почитати св. Господній Хрест. Звідси й назва цієї неділі: Неділя Хрестопоклонна.
  Св. Хрест має нам пригадати безконечну Божу любов до нас, Христові страждання задля нас і наш обов’язок мужньо нести свій хрест щоденного життя. До всіх нас кличе Ісус Христос: «Коли хто хоче йти за мною, нехай себе зречеться, візьме щодня на себе свій хрест і йде за мною… Хто не несе свого хреста, і не йде слідом за мною – не може бути моїм учнем» (Лк. 9, 23 і 14, 27).
  Богослуження цієї неділі майже нічого не говорять про Хрест, як символ терпіння, покути чи пониження, а радше величають св. Хрест, як символ радости, символ перемоги і тріумфу, що завершує світле Воскресіння.
  Домінуючи гімн цієї неділі це пісня: «Хресту Твоєму поклоняємось, Владико, і святе Воскресіння Твоє славимо». Звідки ця велична пісня? Вона взята з воскреслої утрені Великодня з молитви «Воскресеніє Христово видівши…». Цю молитву читають також на кожній недільній утрені. Вона дуже старовинна, бо має її вже утреня Пасхи й недільна утреня 9-го сторіччя. Її мають і найстаріші богослужби атонських монастирів. У тій пасхальній, глибоко догматичній молитві приходять якраз слова «Хресту Твоєму…».
  Митрополит Андрій Шептицький ЧСВВ у своєму посланню «Про почитання св. Хреста» так каже про його почитання в Хрестопоклонну Неділю: «Не можна яскравіше й величавіше представити суті почитання Хреста, як це представлено у Хрестопоклонну Неділю. Наш обряд завжди лучить це почитання з почитанням Воскресіння: «Хресту Твоєму поклоняємось, Христе, і святе Воскресіння Твоє славимо». Це християнське поняття хреста. Поза ним християнин бачить славу воскресіння і радости вічного блаженства.


Переглядів: 1761 | Добавив: Адмін | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0