Меню сайту

Форма входу

Календар новин

«  Серпень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Пошук

Друзі сайту

Міні-чат

Головна» 2009 » Серпень » 18 » Преображення Господнє
Преображення Господнє
10:25
Походження свята

Надприродне преображення Христа на горі Табор (Фавор), описане в Євангеліях, а саме в Євангелії від Матвія, глава 17, вірші 1-9. У християнській церкві цій події присвячено один з 12 великих свят чи празників східного літургійного календаря.
У Біблії розповідається, що цього дня Христос із трьома учнями — Петром, Яковом та Іоаном — пішов на гору Фавор. Ісус почав молитися і преобразився — його обличчя засяяло, одяг став білосніжним. Поруч з’явилися пророки Ілля та Мойсей, а з неба почувся голос: ”Це Син Мій улюблений, Його слухайте”. Христос заборонив учням розповідати про цю подію до свого воскресіння
Яблучний Спас

Свято Преображення Христового ще називають ”Яблучним Спасом”. Цього дня треба святити яблука, груші, виноград — усю садовину та городину, яка є. Як зазначено, оскільки свято припадає на період посту, то на Спаса не можна їсти м’ясні та молочні продукти. Дозволяється споживати рибу та вино.
Для господарів свято символізує закінчення жнив та завершення літа. Цього дня примічали погоду. Якщо день сонячний та безхмарний — осінь буде сухою. Якщо дощовий — мокрою. Ясний день віщує морозну і заметільну зиму. Яка погода на Спаса — такою буде і Покрова (14 жовтня).

 Другий (Великий) Спас, Преображення Господнє (19 серпня). Одне з найбільших хліборобських свят. Його ще називали святом урожаю. Кожен селянин вважав за святий обов'язок віднести до церкви на посвяту овочі, фрукти, гриби, мед у стільниках, обжинкові вінки чи жмут колосся жита й пшениці, хліб — щедрі дарунки природи.
 Повернувшися з церкви, родина, звичайно, врочисто сідала за стіл і розговлялася: їли яблука з медом і запивали виноградним або яблуневим вином, — «щоб садовина родила».
 Перед Спасом є два тижні посту — «спасівка». Існує легенда, що спасівка — це є продовження Великого посту. Бог призначив для Великого посту дев'ять тижнів, а святі отці почали просити Бога, щоб щось із тим зробив, бо для людей затяжко витримати такий довгий піст. Тоді Бог розділив той піст на дві частини: сім тижнів весною перед Великоднем і два тижні в кінці літа перед Спасом. Ось чому за народнім віруванням у спасівку треба так само постити, як і у Великий піст.
 Селяни до Спаса намагалися зібрати всі зернові. Знахарки востаннє заготовляли лікарські трави. "Діва Марія, — казали з цього приводу, — це зілля сіяла, а Спас поливав — нам на поміч давав". Гуцули остерігалися запалювати й виносити на вулицю вогонь, а закарпатці — навіть позичати його.
 Спаса — це день поминання мертвих родичів; за народньою міфологією, це третій виступ мерців на світ у весняно-літньому сезоні: мерці з'являються на Страсний Четвер, на Зелені Свята і на Спаса.
Приказки з нагоди Спаса:

Прийшов Спас — бери рукавиці про запас.
Спас — усьому час.
До Спаса та й рукавиці до паса.
Прийшов Спас — пішло літо від нас.
Перший Спас час припас, Петро і Павел — два прибавив, Ілля-пророк — три приволок.
Як прийде Спас, то комарам урветься бас, а як прийде Пречиста — забере їх нечиста.


Яблучний Спас відзначається 19 серпня.

Переглядів: 1478 | Добавив: Адмін | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0