Меню сайту

Форма входу

Календар новин

«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Пошук

Друзі сайту

Міні-чат

Головна » Архів новин
Такий ранній Великдень святкуємо втреттє.
 Свято Світлого Христового Воскресіння, Великдень в цьому році приходить рано - 4 квітня новим стилем. За всю історію християнства такий найбільш ранній Великдень припадав в 1668 та 1915 роках , 5-го квітня святкували Великдень в 1942 і 1953 роках. За останні десять років ранній Великдень святкували 8 квітня 2007р.
 День святкування Великодня обчислюється відповідно до Пасхалії відносно, якої Великдень святкують у першу неділю після веснянного рівнодення з настанням повного місяця і якщо ця неділя не збігається із Єврейською пасхою. Великдень може збігатися з католицьким.Саме цього року і католики і право- славні відзначатимуть цей Світлий День разом. Найближчі 50 років ранній Великдень припадає на 5 квітня і його відзначатимуть у 2037 році.

Переглядів: 2233 | Дата: 02.04.2010 | Рейтинг: 4.8/4 | Коментарії (0)

Кожного Великого посту ми зустрічаємо хрестопоклiнну неділю. Її чекаємо із надією на допомогу у цій 40-каденній дорозі.
Трохи дивно… У нашому житті вислів «зустріти хрест» не завжди сприймається добре. Побажання «мати хрест у житті» прирівнюється до прокляття. Це ще раз показує як ментальність цього світу різниться від духа Божого.
У цю неділю ми не тільки зустрічаємо хрест, але ще й віддаємо йому честь. Його величаємо, його цілуємо. Як би римляни того часу побачили нас, то дивувались би. Бо саме хрест вважався прокляттям для людини.
Бог освятив це знаряддя смерті і підніс його гідності животворного дерева. Там, де приходить Бог, там починається життя. Тому, для нас хрест має бути благословенням, джерелом наших сил, нашого духовного життя.
Дерево залишилось деревом
Зміна сталась в тому, що це дерево символізувало. Символізувало ганьбу і позор, приниження і важку смерть. Кожен, хто дивився на х ... Читати дальше »
Переглядів: 995 | Дата: 07.03.2010 | Рейтинг: 5.0/2

Свято має за основу подію, записану євангелистом Лукою (Лк. 2:22-39).

Згідно з законом Мойсея мати, що народила хлопчика, не могла протягом сорока днів входити до храму тому, що вважалася нечистою. На сороковий день після народження вона мала прийти до храму, щоб принести жертву очищення. В жертву привносили ягня та горлицю, але якщо родина була бідною, то — дві горлиці або голубенят. Пречиста Діва, хоч і не потребувала очищення (бо як каже кондак свята, «утробу дівичу освятив Ти різдвом своїм»), все ж прийшла до храму щоб сповнити все згідно з приписами закону. Та через свою бідність змогла принести тільки дві горлиці.

Також, згідно з законом, немовля потрібно було відкупити тому, що кожний первинець був посвячений Богу. Цей закон було встановлено на згадку виходу євреїв з Єгипту — визволення від рабства та рятунку єврейських первинц ... Читати дальше »
Переглядів: 1285 | Дата: 14.02.2010 | Рейтинг: 5.0/2 | Коментарії (0)

null 
Св. Миколай зараховується до лику святих: як такий опікується воїнами, водіями і подорожуючими, допомагає бідним у скруті; вважається покровителем дітей та студентів, моряків, торговців, і лучників. 
   
   Біографічні відомості
Доказів про життя Святого Миколая збереглося мало. Одними з джерел є перекази Святого Андрія Критійського (VII ст.) та монаха-студита Івана з Константинополя (V ст.).
Згідно різних переказів Миколай народився 270—286 рр. у грецькому місті-колонії Патара у провінції Лікія (Мала Азія), на той час це був еллінистичний регіон.
За переказами його батьки були багатими та глибоко віруючими християнами, котрі охрестили сина відразу після його народження, що було рідкістю на той час. Змалку Миколай був дуже релігійним та вирішив присвятити своє життя богослужінню. Достеменно ... Читати дальше »
Переглядів: 1338 | Дата: 19.12.2009 | Рейтинг: 5.0/3 | Коментарії (0)



 Згідно з прийнятою у християнстві небесною ієрархією, Михайло – один з архангелів, верховний воєначальник у космічній війні з ворогами Бога. 
За стародавніми переказами, колись сатана був найяснішим із небесних духів, за що він і був названий Люцифером. Але з часом у нього з’явилися самолюбство, гордовитість і злоба, і він спокусив цими по почуттями багатьох інших духів. Архангел Михайло зібрав військо благочестивих ангелів і виступив на війну проти сатани та його ангелів. Підступний сатана не втримався і був скинутий разом зі своїм військом на землю.
 Архістратига Михайла здавна називають ангелом-охоронцем усіх християн, а українці вважають його патроном столиці України – Києва. Сучасний герб міста, як і стародавній, оздоблений образом архістратига з мечем. 
 В народній уяві архангел Михайло змальовується мужнім лицарем, який перемагає всі т ... Читати дальше »
Переглядів: 2059 | Дата: 21.11.2009 | Рейтинг: 5.0/2 | Коментарії (0)

    

Найбільшим празником у жовтні є Покрови Пресвятої Богородиці. Культ Богоматері як покровительки нашого народу існує від княжих часів. Марія була земною жінкою, яку вподобав Господь за матір свого сина, щоб у людській подобі він ніс праведне Боже слово до людей. Саме тому люди, прохаючи в Бога помочі, завжди зверталися до своєї заступниці, вважали, що вона, переживши мученицьку смерть сина, не допустить на землі неправди й насильства.

Приводом до встановлення цього празника стало видіння св. Андрія Юродивого, коли Царгород, столицю Візантії, оточили араби. У храмі Пресвятої Богородиці, де зберігалися її риза та покров, правилася всеношна. Переляканий невідомістю й жахами перед напасниками, народ ущент заповнив храм. Між людьми ревно молилися про спасіння народу від вражих орд св. Андрій з учнем Єпіфаном. Коли відправа закінчувалась, св. Андрій побачив, що до царських врат, ... Читати дальше »
Переглядів: 952 | Дата: 14.10.2009 | Рейтинг: 5.0/2 | Коментарії (0)

 Прадавній, загальний і глибокий культ Пресвятої Богородиці у Східній Церкві виявив своє особливе значення передусім в нашому літургійному році. Наш церковний рік не тільки багатий на різні Богородичні празники, але він також ними починається і завершується, його відкриває празник Різдва Пресвятої Богородиці, а замикає Її славне Успіння, що в наших літургійних книгах має таку величну назву: "Успіння Пресвятої славної Владичиці нашої Богородиці і Присно Діви Марії".
 Хоча празник Успіння нагадує нам про сумну подію смерті, і все ж таки він належить до радісних празників. Богослужіння празника Успіння повне радісних і веселих пісень. В цей день Церква радіє, бо Пресвята Богомати з тілом і душею перейшла з туземного життя до життя вічного, вічної слави Свого Сина, та що з Її Успінням ми одержали в небі могутню Заступницю і Покровительку. Тож погляньмо на Її чудесне Успіння та на установлення празника Успіння.
< ... Читати дальше »
Переглядів: 1255 | Дата: 27.08.2009 | Рейтинг: 5.0/2 | Коментарії (0)

Походження свята

Надприродне преображення Христа на горі Табор (Фавор), описане в Євангеліях, а саме в Євангелії від Матвія, глава 17, вірші 1-9. У християнській церкві цій події присвячено один з 12 великих свят чи празників східного літургійного календаря.
У Біблії розповідається, що цього дня Христос із трьома учнями — Петром, Яковом та Іоаном — пішов на гору Фавор. Ісус почав молитися і преобразився — його обличчя засяяло, одяг став білосніжним. Поруч з’явилися пророки Ілля та Мойсей, а з неба почувся голос: ”Це Син Мій улюблений, Його слухайте”. Христос заборонив учням розповідати про цю подію до свого воскресіння
Переглядів: 1478 | Дата: 18.08.2009 | Рейтинг: 5.0/2 | Коментарії (0)

Великдень – „Великий день”. Кажуть, що і сонце на дощах у той день не заходить, тому цей день такий великий. Все радуються і на небі, і на землі. 
Воскресіння Христове святкуємо в Світлу неділю Пасхи. Це одне з найдавніших і найсвітліших християнських свят. Воно святкується урочисте з часів апостольських.

Пасха – це свято радості
Пасха – це свято радості для всіх: і для дітей, і для дорослих, і для живих, і для мертвих. Бо коли Христос воскрес, то цим Він переміг смерть та диявола, і ми тепер впевнені, що всі люди силою Його воскресіння воскреснуть. Воскресіння Христове утверджує нас у вірі, що життя людське не обривається, як нитка, що воно сповнене глибокого змісту і значення.
Для християн це найрадісніше й найурочистіше свято, бо воно дає нам надію, що через віру в воскреслого Ісуса Христа і ми воскреснемо й одержимо вічне життя.
До цього свята віруючі дуже старанно готуються. 

„Рухомість празни ... Читати дальше »
Переглядів: 2193 | Дата: 30.04.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарії (2)

3 квітня на ПАРАФІЮ СВЯТОГО ДУХА приїжають симінаристи із Зарваниці!
о 18:00 буде Хресна Дорога яку співатимуть симінаристи!
Запрошуєм усіх!!!< ... Читати дальше »
Переглядів: 965 | Дата: 02.04.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарії (0)

« 1 2 3 4 5 »