Меню сайту

Форма входу

Календар новин

«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Пошук

Друзі сайту

Міні-чат

Головна» 2012 » Травень » 9 » Юрія Великомученика
Юрія Великомученика
23:10

Святий Юрій

святий, мученик і воїн, патрон візантійських імператорів, а пізніше і руських (українських) князів, зокрема князів Коріятовичів. Він є однією з найвідоміших постатей в християнському світі, його історія надихала митців протягом століть.

Мучеництво

Великомученик Юрій був сином багатих і побожних батьків, які виховали його в християнській вірі. Народився він у місті Бейрут (в давнину - Белит), коло підніжжя Ліванських гір. Вступивши на військову службу, великомученик Юрій вирізнявся серед інших воїнів своїм розумом, хоробрістю, фізичною силою, військовою поставою та красою. Досягнувши згодом звання тисяцького, св. Юрій зробився улюбленцем імператора Діоклетіана. Діоклетіан був талановитим правителем, але фанатичним прихильником римських богів. Поставивши собі за мету відродити в Римській імперії язичництво, що відмирало тоді, він увійшов в історію, як один із найжорстокіших гонителів християн.

Почувши одного разу на суді нелюдський вирок про винищування християн, св. Юрій запалився жалем до них. Знаючи, що його також очікують страждання, Юрій роздав своє майно убогим, відпустив на волю своїх рабів, прийшов до Діоклетіана і, оголосивши себе християнином, викрив його в жорстокості та несправедливості. Промова св. Юрія була повна сильних і переконливих заперечень проти імператорського наказу переслідувати християн.

Після безрезультатних вмовлянь зректися Христа імператор наказав піддати святого різним тортурам. Св. Юрій був вкинений до в’язниці, де його поклали спиною на землю, ноги закували в кайдани, а на груди поклали важкий камінь. Але Св. Юрій мужньо терпів страждання і прославляв Господа. Тоді мучителі Юрія почали витончено-жорстоко катувати його. Вони били святого волячими жилами, колесували, кидали в негашене вапно, змушували бігти в чоботах з гострими цвяхами всередині. Святий мученик все терпеливо зносив. Зрештою імператор наказав відрубати мечем голову святому. Так святий мученик відійшов до Христа в Нікомидії в 303 році.

Трішки з історії

На іконах св. Юрій зображується сидячи на білому коні вражаючи списом змія. Це зображення ґрунтується на переказі й належить до посмертних чудес святого великомученика Юрія. Розповідають, що недалеко від місця, де народився св. Юрій у місті Бейруті, в озері жив змій, що часто пожирав людей тої місцевості. Що це був за звір - удав, крокодил чи велика ящірка - невідомо.

Марновірні люди тої місцевості для вгамування люті змія почали регулярно за жеребом віддавати йому на поживу юнака або дівчину. Одного разу жереб випав на дочку правителя тої місцевості. Її відвели до берега озера і прив’язали, де вона в жаху почала очікувати появи змія.

Коли ж звір став наближатися до неї, раптом з’явився на білому коні світлий юнак, що списом вразив змія та врятував дівчину. Цим юнаком був святий великомученик Юрій. Таким чудесним явленням він припинив знищення юнаків і дівчат в межах Бейрута і навернув до Христа мешканців тої країни, які до цього були язичниками.

Можна припустити, що явлення святого Юрія на коні для захисту людей від змія, а також описане в життєписі чудесне оживлення єдиного вола в хлібороба, стали приводом до шанування святого Юрія як заступника скотарства і захисника від хижих звірів.


Переглядів: 717 | Добавив: arsenzv | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 0